MC-försäkring

Att välja rätt MC-försäkring är inte alltid det lättaste, då det finns ett enormt utbud att välja mellan, både när det gäller olika försäkringsbolag och olika typer av MC-försäkring i olika former.

Här nedan kommer du att få en översikt över vad man ska tänka på innan man bestämmer sig för vilken MC-försäkring man ska teckna och varför det är nödvändigt att ha en MC-försäkring. Vad du främst ska tänka på är dock att olika modeller av motorcyklar kräver olika typer av motorcykelförsäkring, vilken åldersgrupp som du tillhör och vilken storlek din motorcykel har.

Jämför bilförsäkring här, hitta bästa priset, klart på 30 sek !

Fördelar med att ha en MC-försäkring
Varför ska man då skaffa en MC-försäkring? Är det verkligen nödvändigt, du kör ju så försiktigt ändå? Ja, här måste du ändå räkna in ett flertal faktorer. För det första kostar en motorcykel ganska mycket och du har sällan full kontroll över vad som kan hända. Det handlar ju inte bara om att just du kör försiktigt och laglydigt, en olycka kan inträffa ändå. Kanske springer ett djur ut på vägen, en oväntad sten dyker upp, en bil kör oförsiktigt eller så blir du utsatt för skadegörelse! En MC-försäkring är därför i alla lägen nödvändigt, även om du inte tror det.

I en MC-försäkring ingår oftast skydd om din motorcykel skulle bli stulen eller om du krockar eller kör in i något eller någon, samt om den skulle gå sönder.

Vilka olika typer av MC-försäkring finns det?
När man ska teckna en MC-försäkring bör man tänka precis som när man försäkringar sin bil. Det finns nämligen ett flertal olika typer av MC-försäkring att välja mellan och i olika typer av utföranden. Du kan till exempel välja mellan att skaffa:

  • En helförsäkring
  • En halvförsäkring
  • Eller bara en trafikförsäkring

Hur vet man då vilken som är viktigast? Det beror bland annat på vad du har för modell på din motorcykel, hur gammal den är och i vilket skick din motorcykel befinner sig i.

Trafikförsäkring och MC
När det gäller trafikförsäkring är den obligatorisk, precis som när du skaffar en bil. Från första dagen motorcykeln blir i din ägo måste du därför se till att ha en giltig trafikförsäkring, annars får du böta för var dag som du går utan. Detta är den absolut enklaste formen för MC-försäkring. Den täcker in kostnader som uppkommer om du orsakar skada på ett annat fordon, samt personskador. Men, trafikförsäkringen täcker inte in om du får skador på din egen MC eller om någon skulle stjäla den, om din MC går sönder eller om den råkar ut för brand.

Halvförsäkringen – vad gäller?
En halvförsäkring för motorcykel täcker även in kostnader som uppkommer om din motorcykel blir stulen, eller om det börjar brinna och motorcykeln kommer till skada, som vid en villabrand. Den täcker även in om du får kostnader vid en bärgning.

Helförsäkringen täcker in det mesta
Om du vill ha en MC-försäkring som verkligen täcker in alla oförutsedda händelser är det helförsäkring som gäller. Denna MC-försäkring inkluderar allt som har med skador på din motorcykel att göra, även om du själv är orsak till olyckan. Dessutom täcker denna MC-försäkring in skadegörelse och liknande.