Bilförsäkring

I den här guiden ska vi gå igenom bilförsäkring och trafikförsäkring, så att du efter att ha läst igenom den i stora drag ska kunna vad som gäller. Alla som skaffar en bil måste känna till vilka olika försäkringar som är nödvändiga, och till och med obligatoriska.

Jämför bilförsäkring här, hitta bästa priset, klart på 30 sek !

Om trafikförsäkring
I samma ögonblick som du köper en bil kommer du att vara tvungen att skaffa en bilförsäkring av typen trafikförsäkring. Trafikförsäkringen är nämligen obligatorisk och ersätter dig, dina passagerare eller utomstående som du råkar skada med din bil. Denna bilförsäkring ersätter också om du skulle råka köra på något med bilen och bli ersättningsskyldig. Däremot gäller inte denna bilförsäkring om du får skador på din egen bil eller om du får inbrott i bilen och blir av med saker.

Bilförsäkring – halvförsäkring
Om du tecknar en bilförsäkring i form av en halvförsäkring får du däremot ersättning om du skadar eller blir av med saker som är monterade på eller i bilen och som hör till bilen. Det kan handla om till exempel en bilstereo, ett takräcke eller om en ruta blir krossad. Denna bilförsäkring gäller också om din bil börjar brinna, om något blir stulet, om du behöver bärgning av bilen eller som rättskydd. Dessutom gäller halvförsäkringen om din bil skulle bli stulen och inte återfinner sig inom 30 dagar, då får du en ny bil.

Vad gäller för en bilförsäkring av typen helförsäkring?
Vill du ha en bilförsäkring som verkligen täcker in allt ska du även lägga till en vagnskadeförsäkring. Då gäller din bilförsäkring även om du krockar, råkar köra i diket eller drabbas av något yttre som skadegörelse eller annan olycka.

Tips när du skaffar bilförsäkring
Innan man ska skaffa en bilförsäkring finns det en del att tänka på. Ett bra sätt att hitta den bästa bilförsäkringen är till exempel att använda sig av jämförelsesajter online, där du kan ta reda på vad olika bilförsäkringar kostar från olika försäkringsbolag, samt vad de innehåller.

  • Använd gratis söktjänster för prisjämförelser online
  • Ta offerter från flera olika försäkringsbolag och jämför deras bilförsäkring med varandra
  • Kolla upp om det finns någon särskilt bilförsäkring till just ditt bilmärke
  • Kolla upp om ditt fackförbund eller andra föreningar har några erbjudanden på försäkringar
  • Att samla många försäkringar i samma bolag kan löna sig, så hör med ditt nuvarande försäkringsbolag vilken bilförsäkring de kan erbjuda
  • Fiksera dig inte vid priset i första hand, titta istället på vad som ingår i bilförsäkringen
  • Prova gärna att pruta på din bilförsäkring, det händer ganska ofta att det går

Sist men inte minst: leta gärna online efter mer info om bilförsäkring, då det finns massor av bra sidor och forum för den som är intresserad. Ju mer info du skaffar dig om bilförsäkring innan du tecknar en, desto bättre försäkring kommer du att kunna få. Se också till att du alltid läser igenom villkor och avtal ordentligt innan du slår till, så att du inte binder upp dig på något som är dyrare än nödvändigt.